EKSAMENSANGST - GLEM ANDRES MENINGER, OG STOL PÅ DIG SELV

Hello there

Foråret har endelig vist sit ansigt frem, og man bliver helt glad i låget af det. Solens varme stråler på dette tidspunkt af året, betyder også, at sommeren nærmer sig, hvilket med andre ord betyder, at eksamenstiden også nærmer sig. Det er helt vildt at tænke på, at det snart er et år siden, at jeg blev student. Jeg har kunnet mærke på mig selv, at jeg har super godt af, ikke at gå mere i skole. Mit humør er i top, min selvtillid er i top, og alt kører som det skal. Det skal ikke lyde som om alt er perfekt, men jeg føler at alt kører næsten som det skal. Jeg er i hvert fald glad og lykkelig for hvor jeg er nu.

Det er som i nok ved, ingen hemmelighed, at jeg ikke var fan af skolen, hvilket jeg også ved, mange af jer heller ikke er/var. Mit store problem ved dette tidspunkt på året sidste år var, at jeg led frygtelig af eksamensangst. Min klap gik altid ned når jeg sad ved bordet med læreren og censor. Jeg kunne havde forberedt mig i dagevis, og føle jeg havde styr på det hele, og alle kunne bare komme an, men når det så gjaldt, kunne jeg intet huske.. det er simpelthen den mest demotiverende fornemmelse. Jeg var utrolig flov over at skulle fortælle folk, hvordan det var gået, fordi jeg nogle dage før eksamenerne, følte jeg havde styr på det hele. Jeg var skuffet over mig selv, min præstation, og ikke mindst mit resultat. Men jeg lærte heldigvis op til de sidste eksamener en vigtig ting. Eksamen er KUN et øjebliksbillede, det fortæller ikke noget om hvor godt du er til det fag du er oppe i, men hvor god du er til at performe, i de 20 min du er inde til eksamen. Og hvad så hvis du får en dårlig karakter? Hvad ville det betyde? Vil dit liv virkelig blive dårligere pga af det?

Jeg tog dette emne op sidste år, omkring dette karakterræs som jeg mener er over unge der studerer. Det hele går op i karrakterer, det bedste snit, og hvor fine uddannelser snittet kan bruges det. Man skal nærmest have 12, før folk ikke griner af en. Det synes jeg simpelthen er så forkert. Jeg kan fortælle jer, at jeg det meste af tiden fik et 4 tal, og størstedelen af gangene, var jeg faktisk rigtig tilfreds med det INDENI, ikke hvis folk spurgte, fordi ofte blev det ''Ej det er jeg ked af at høre, men det går sikkert bedre næste gang''. Jamen tak, jeg var ellers rigtig tilfreds FØR du sagde det.. Det er altså noget af en mavepuster at få. Så kan man nemt få følelsen af, at man ikke duer til noget. Hvis folk får medlidenhed med ens resultat, man ellers selv var rigtig tilfreds med. Sådan skal det ikke være!

Det jeg prøver at fortælle jer er, at i skal være ligeglade med, hvad andre mener og tænker om JERES karrakter. Og har i slet ikke lyst til at fortælle den, så lad være. Det kan være overvældende at komme ud til 10 mennesker, der spørger i munden på hinanden ''Hvad fik du???'', hvis klappen er gået ned, og man ikke synes det er gået godt, ELLER hvis man har fået en lavere karrakter, men er super tilfreds med den, men ved man får et dømmende eller medlidenheds blik når man fortæller det. Jeg kender det alt for godt. Men helt ærligt, hvem er andre studerende til at dømme ud fra et øjebliksbillede? Hvad får de ud af det. Jeg mener blot, at det er helt fair at man har forskellige ambitioner, og det er helt fair hvis man skal bruge et bestemt snit til en bestemt uddannelse fremad rettet, men jeg mener IKKE det er okay, at trække de høje ambitioner ned over hovedet på andre, der slet ikke er det sted. Jeg var ikke det sted, jeg har aldrig været god i skolen, jeg prøvede, men lige meget hvor meget jeg end prøvede, vil jeg aldrig nogensinde kunne følge med stræberne, eller for den sags skyld opnå at få et 12 tal. Men ved i hvad? Det er fint for mig. Jeg havde det godt, og det har jeg stadig, selvom jeg ikke har et snit der rækker til de fineste akademiske uddannelser.

Jeg tror det er vigtigt at mærke efter en gang i mellem. Er det det værd? Eller kommer jeg til at presse mig selv, mere end jeg kan holde til? Som i ved var jeg tæt på at droppe ud af skolen et par gange, fordi jeg ikke kunne holde til presset, jeg blev syg, og kunne mærke at jeg ikke passede godt nok på mig selv, og at skolen ikke gjorde andet, end at gøre mig i dårligt humør, og trække alt min energi ud af mig. Det er IKKE et nederlag at sige fra. Det er IKKE et nederlag at sige til ens lærer, at man ikke kan overskue den opgave man har fået for. De fleste lærere er forstående, og siger man kan aflevere lidt senere. Vær ærlige. Jeres lærere er der for at hjælpe jer, ikke for at straffe jer. Selvom det nogle gange godt kan føles sådan, haha. Men trust me, de vil gøre hvad de kan, for at i får nogle gode år, og at i har det godt!

Det er så uendelig vigtigt, at have sig selv med hele vejen, det har jeg lært på den hårde måde! Den historie skal jeg nok fortælle jer på et andet tidspunkt. Men husk det for guds skyld. Det handler ikke om hvad andre forventer, eller hvad andre plejer at få i karrakter, eller hvad der er sejest at få. Det handler om at gøre sit bedste, og er det et 02 eller 4 tal, så vær tilfreds med det. Det er ikke noget at skamme sig over. Alle er forskellige, gudskelov for det. Nogle er gode i skolen, nogle er gode socialt, noget er gode til en helt tredje ting. Man kan ikke alle være gode til det hele, og det er helt fair. Mine forældre har altid sagt til mine brødre og jeg ''Så længe i gør jeres bedste, kan vi ikke forlange mere. Og så længe i har jer selv med, så er vi glade og tilfredse''. Det har altid ligget i mit baghovede, og været super rart for mig at vide, at mine forældre aldrig bliver skuffet over mig, så længe jeg gør mit bedste, hvilket jeg selvfølgelig gør.

Det er bare vigtigt, ikke at ligge under for andres meninger, holdninger, og ikke mindst ambitioner, om jer og jeres karrakterer! Det er alt sammen en super indiviuel sag, som man ikke kan dele med andre. Alle har forskellige krav og ambitioner. Husk at stol på jer selv, og tro på at i sagtens kan! I er alle pisse seje, og kan meget mere end i selv tror. Remember that <3

Når det er sagt, så håber jeg i alle der står og skal til eksamen, kunne bruge dette indlæg til et eller andet, og at i er klar til at forberede jer. Jeg vil ønkse jer alle held og lykke. Skriv endelig en kommetar, hvis i har ønsker om andre emner, jeg skal tage op.

Må i have en dejlig mandag aften

kisses M

Synes godt om

Kommentarer

frurosendahl
frurosendahl,
Jeg har også altid været virkelig dårlig til eksaminer eller prøver, men hvis jeg fik lov til bare at fortælle om et specifik emne var der ingen problemer 😋 det er spøjst hvordan det kan være! Men du har så ret i, at man bare skal tro på sig selv ♥
nouw.com/frurosendahl
Mettehogh
Mettehogh,
Der er mange der lider af eksamensangt. Men så er man god til så meget andet, så længe man bare tror på sig selv <3
nouw.com/mettehogh